Merkidentiteit Bepalen: 10 Do’s & Don’ts voor een sterk merk

Zoals Elvis Presley met zijn charmes en eigen stijl een echte King of Rock and Roll geworden is en ieder zijn harten heeft gestolen, ontdek je hier hoe je van jouw merk een echte rockster kunt maken! Wat is een merkidentiteit, waarom is deze zo belangrijk, de do’s en dont’s en we geven je de 10 belangrijkste vragen voor het bepalen van je merkidentiteit.

pexels-ayşenaz-bilgin-17703811

Wat is een merkidentiteit? (en waarom het jouw bedrijf kan maken of breken)

Ieder mens heeft zijn eigen identiteit en is uniek. Wanneer je een merk wilt opzetten, wil je dat het opvalt. In een wereld vol keuzes en concurrentie is een persoonlijke stijl voor je merk, oftewel je brand identity, ontzettend belangrijk.

Je merkidentiteit is de manier waarop je jouw merk presenteert aan de buitenwereld en hoe het wordt waargenomen door je doelgroep. Denk aan: wie ben je, wat wil je uitstralen, wie is je doelgroep en wat zijn je kernwaarden?

In marketingtermen wordt dit ook wel je branding definitie of corporate identity mix genoemd. Het geeft richting aan alles wat je doet. Van je visuele stijl en tone of voice tot je gedrag als organisatie.

Waarom merkidentiteit bepalen essentieel is voor succes

Allereerst: je merk zichtbaar maken. Je kunt alleen op het podium van je toekomstige klant komen als je weet waar je voor staat. Merken zoals Coolblue (denk aan het blauwe pakketje met grappige teksten) of McDonald’s (waarbij één beeld al voldoende is) begrijpen perfect hoe je vertrouwen en herkenning opbouwt.

Een sterke en betrouwbare merkidentiteit zorgt voor consistentie. Het laat zien dat je professioneel bent en dat je je toewijdt aan kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een goed opgesteld huisstijl handboek, waarin je jouw visual identity & design vastlegt. Zo blijft je merk overal herkenbaar.

De 10 belangrijkste vragen voor het bepalen van je merkidentiteit

Om je op weg te helpen naar het bouwen van een sterke merkidentiteit hebben we de 10 belangrijkste vragen voor je op een rij gezet. Stel jezelf eens de volgende vragen:

  1. Waarom zijn we hier? Wie zijn we en wat willen we als bedrijf bereiken en wat willen we echt betekenen voor mensen?
  2. Voor wie doen we het eigenlijk? Wie is onze doelgroep? Wat drijft ze en wat houdt ze bezig?
  3. Wat maakt ons zo speciaal? Wat onderscheidt ons van anderen die iets soortgelijks doen? Wat hebben we dat anderen niet hebben?
  4. Hoe willen we overkomen? Als ons merk een persoon was, hoe zou die persoonlijkheid eruitzien? Welke ‘vibe’ willen we uitstralen? Wat wordt onze tone of voice?
  5. Wat beloven we? Wat kunnen mensen verwachten als ze met ons in zee gaan? Wat garanderen we?
  6. Wat maakt ons uniek? Wat onderscheidt jou van je concurrenten? Wat zijn je unieke verkoopargumenten (Unique Selling Propositions)?
  7. Wat is onze merkpersoonlijkheid? Als je merk een persoon was, hoe zou hij of zij dan zijn? Welke eigenschappen en kenmerken associeer je met je merk?
  8. Wat is onze missie en visie? Wat is de langetermijnvisie voor je bedrijf en hoe draagt je merkidentiteit bij aan het verwezenlijken van die visie?
  9. Welke emoties willen we oproepen? Welke gevoelens wil je oproepen bij je doelgroep wanneer ze aan je merk denken of ermee in aanraking komen?
  10. Hoe willen we worden waargenomen? Welke specifieke indruk wil je dat mensen van je merk hebben? Welke associaties moeten ze maken?

D1F84890-15F1-42F5-B83C-66B2BA73BE48 De 10 do & don’ts bij het ontwikkelen van een merkidentiteit

In de wereld van branding is het ontwikkelen van een sterke merkidentiteit als het creëren van een persoonlijkheid voor je bedrijf. Het is de manier waarop je wilt dat je merk wordt waargenomen door de wereld. Maar net zoals bij het vormgeven van onze eigen persoonlijkheden, zijn er do's' en don'ts die van belang zijn.

Do’s

  • Definieer je kernwaarden: Bepaal de principes en waarden die de basis vormen van je merkidentiteit. Dit vormt het fundament voor je gehele brand identity. Als je weet waar je voor staat, kun je daar helder op communiceren, zowel intern als extern.

 

  • Wees consistent: Zorg voor consistentie in visuele elementen, tone of voice en boodschappen om herkenbaarheid, betrouwbaarheid en merkwaarde op te bouwen. Een huisstijl handboek helpt hierbij: het zorgt dat je visual identity altijd klopt met wie je bent. Door herkenning verover je een plekje in het brein van je doelgroep en onderscheid je je van concurrenten.

 

  • Ken je doelgroep: Begrijp wie je doelgroep is, wat hen motiveert en hoe je hen effectief kunt aanspreken. Met een goed uitgewerkt merkstrategie model krijg je inzicht in wat hen raakt, en hoe jouw branding strategie daarbij aansluit.

 

  • Blijf authentiek: Laat je merkidentiteit weerspiegelen wie je écht bent als bedrijf. Vermijd dat je nep overkomt of de concurrent probeert te kopiëren. Mensen voelen het feilloos aan als je niet authentiek bent. Kies daarom voor een eigen toon, een duidelijke brand story en een uitstraling die klopt met je kernwaarden.

 

  • Gebruik emotie: Emoties spelen een grote rol in hoe mensen een merk ervaren. Een sterke storytelling marketing-aanpak helpt je die emoties bewust te raken. Denk goed na: hoe willen we dat klanten zich voelen als ze met ons in aanraking komen? Wat roept onze stijl, ons verhaal, onze woorden op? Door gebruik te maken van slimme storytelling technieken versterk je je merkverhaal en verbind je op een dieper niveau.

Afbeelding1

Don’ts

  • Logo en huisstijl komt later: een effectief logo moet voortvloeien uit je merkidentiteit en de waarden en boodschap van je bedrijf weerspiegelen. Het is moeilijk om een logo te ontwerpen dat betekenisvol is als je nog niet hebt nagedacht over wat je merk vertegenwoordigt.
  • Kopiëren: vermijd het kopiëren van concurrenten; probeer uniek te zijn in plaats van een kopie. Haal inspiratie uit andere bedrijven, bepaal je strategie maar ga geen content kopiëren!
  • Niet open staan voor verandering: de markt verandert, wees op de hoogte van de laatste veranderingen en pas deze toe in de evolutie van je merkidentiteit om relevant te blijven.
  • Te complex zijn: houd het eenvoudig en begrijpelijk voor je doelgroep; vermijd overmatige complexiteit.
  • Te snel opgeven: het ontwikkelen van een sterke merkidentiteit vergt tijd en inspanning; geef niet te snel op!

Merkidentiteit ontwikkelen met een professioneel bureau?

Wij snappen dat je je in de war voelt door alle ins en outs van merkidentiteit. Geen zorgen, Emixion got your back! Wij begrijpen hoe ingewikkeld dit kan lijken maar wij zijn hier om je door het proces te loodsen en we maken er samen echt een feestje van! Onze specialisten in grafisch design en merkidentiteit helpen jou met een sterke merkidentiteit op te zetten.

Tijdens een creatieve sessie, aangevuld met onze kennis van visual identity, storytelling marketing en positionering, zorgen we ervoor dat jouw merk niet alleen opvalt, maar ook echt blijft hangen bij jouw doelgroep. Dus, als je wat extra hulp nodig hebt bij het bepalen en ontwikkelen van jouw merkidentiteit, waarom zou je dan wachten? Neem vandaag nog contact met ons op, samen gaan we jouw merk laten rocken!

FAQ

Bekende modellen voor merkidentiteit zijn het Merkidentiteitprisma (Kapferer), het Brand Key Model, de Golden Circle (Sinek), het Brand Equity Model (Keller) en Brand Archetypes. Ze helpen je merk te positioneren, je kernboodschap te formuleren en een sterk, herkenbaar imago op te bouwen.

Een customer journey maak je door eerst te weten wie je als bedrijf bent. Daarna maak je klantprofielen, teken je hun reis uit, zoek je knelpunten en bedenk je verbeteringen. Tot slot maak je een plan om die verbeteringen stap voor stap uit te voeren.

Touchpoints in een customer journey zijn de contactmomenten tussen klant en bedrijf, zoals een websitebezoek, social media, klantenservice of het gebruik van een product. Ze bepalen samen de ervaring van de klant.

Gepubliceerd op: 31 oktober 2023

31 oktober 2023