Waarom de volgorde van “Why, How, What” bepalend is voor jouw contentstrategie?

Waarom de volgorde van “Why, How, What” bepalend is voor jouw contentstrategie?

Iedereen kan vertellen wat ze doen. Veel bedrijven kunnen zelfs prima uitleggen hoe ze het doen. Maar succesvolle merken beginnen altijd bij hun waarom. Precies daarom kan de volgorde van de Golden Circle, ook wel bekend als het Why How What model, je contentstrategie maken of breken. Ben jij benieuwd hoe dit model werkt en hoe het er precies uit ziet? Lees dan snel verder.

 

Wat is de Golden Circle (Why, How, What)?

De Golden Circle is een krachtig en bekend model, bedacht door leiderschapsexpert Simon Sinek. Met dit model kun je helder in kaart brengen waarom, hoe en wat een organisatie of product onderscheidend maakt ten opzichte van concurrenten.

De Golden Circle richt zich specifiek op hoe een organisatie denkt, handelt en communiceert richting haar doelgroep. Door met dit model eens goed uit te zoomen, ontdek je gemakkelijker hoe je jouw doelgroep het beste kunt benaderen en bereiken.

Visualisatie van het Golden Circle-model

Waarom is de volgorde van Why, How, What zo belangrijk?

De kracht van het model zit vooral in de volgorde. Veel bedrijven beginnen hun communicatie vanuit de ‘what’-fase: ze vertellen meteen wat hun producten of diensten zijn. Hierdoor onderscheiden ze zich nauwelijks van concurrenten, omdat deze boodschap oppervlakkig en weinig inspirerend overkomt bij de doelgroep.

Stel je draait deze methode om en je begint met de ‘why’-fase, dan vertel je wat jouw organisatie echt drijft en waarom jullie doen wat jullie doen. Juist dat spreekt mensen aan en zorgt ervoor dat ze zich verbonden voelen met het verhaal van de organisatie.

 

Stap 1: Begin met je Why (Waarom doe je wat je doet?)

Je Why draait om waar jouw organisatie voor staat. Waarom doe je als organisatie wat je doet en wat vinden jullie nu echt belangrijk? In deze fase kun je als organisatie bijvoorbeeld deze vragen stellen:

  • Welke positieve invloed wil je hebben?
  • Wat zijn jullie belangrijkste waarden?
  • Wat wil je veranderen of verbeteren in jouw branche of in de samenleving?

Zorg ervoor dat je deze fase kort en duidelijk houdt. Hoe beter mensen begrijpen waarom jouw organisatie bestaat, hoe sneller ze zich verbonden voelen met jullie verhaal.

 

Stap 2: Maak duidelijk hoe je dit doet (How)

De volgende fase is de ‘How’-fase. Hier vertel je op welke manier jouw organisatie werkt om de ‘Why’ waar te maken. Je legt duidelijk uit wat jouw aanpak bijzonder of uniek maakt, zoals een speciale werkwijze, een unieke eigenschap of iets wat alleen jouw organisatie doet.

In deze fase kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat maakt jouw aanpak anders dan die van anderen?
  • Hoe werk je precies, en waarom heb je hiervoor gekozen?
  • Wat doe jij anders dan jouw concurrenten?

 

Stap 3: Vertel wat je precies aanbiedt (What)

Pas wanneer je als organisatie het publiek hebt geïnspireerd met de Why en overtuigd hebt met de How, is het tijd om duidelijk te maken wat je precies aanbiedt. In de What-fase beschrijf je concreet welke producten, diensten of oplossingen jouw organisatie levert.

Denk hierbij als organisatie aan vragen zoals:

  • Wat zou de wereld missen als deze organisatie morgen niet meer bestaat?
  • Welke specifieke producten of diensten biedt de organisatie aan?
  • Welke resultaten kunnen klanten verwachten wanneer ze kiezen voor deze organisatie?

Door eerst helder te communiceren wat de motivatie en aanpak van de organisatie zijn, krijgt het aanbod meer betekenis en is het eenvoudiger om klanten te overtuigen en aan de organisatie te binden.

Golden Circle-model (Why-How-What)

Inspirerend voorbeeld van de Golden Circle

Een voorbeeld van een bedrijf dat dit succesvol toepast, is Tony’s Chocolonely. Zij communiceren heel sterk dat ze een einde willen maken aan slavernij en uitbuiting in de chocolade-industrie (Why). Dit doen ze door volledig transparant te zijn over hun productieketen, eerlijke prijzen te betalen aan cacaoboeren en bewustwording te creëren bij consumenten (How). Dankzij deze aanpak is Tony’s Chocolonely uitgegroeid tot een sterk A-merk, waardoor mensen bereid zijn net iets meer te betalen voor hun chocolade (What).

 

Hoe gebruik je de Why, How, What in je eigen organisatie?

Het kan lastig zijn om tijdens een brainstormsessie de Why, How, What model strategie goed op papier te krijgen. Om dit echt effectief te doen, is het belangrijk om een duidelijk en concreet plan te hebben waarin je al deze onderdelen stap voor stap behandelt. Door deze strategie goed uit te werken en helder op papier te zetten, zorg je ervoor dat je organisatie sneller vooruitgang boekt en groeit.

 

Hulp nodig bij het why how what model toepassen?

Vind je het lastig om het Why-How-What model goed uit te werken of een concreet plan op te stellen? Geen zorgen, wij staan voor je klaar.

Voor elk Maas en Waas project organiseren we een creatieve sessie waarin we samen met jou aan de slag gaan. Tijdens deze sessie stellen we gerichte vragen en doen we interactieve oefeningen om jouw Why, How en What helder in kaart te brengen.

Op deze manier zorgen we ervoor dat de boodschap die jij wilt overbrengen niet alleen duidelijk is, maar ook echt impact maakt op je doelgroep.

 

FAQ

Volgens Simon Sinek beginnen succesvolle bedrijven en leiders bij het ‘waarom’ in plaats van bij het ‘wat’ of het ‘hoe’. Met andere woorden: om echt impact te maken, moet je eerst duidelijk maken wat het doel of de overtuiging is achter wat je doet, pas daarna leg je uit hoe je dat doet en wat je precies aanbiedt.

Er zijn verschillende volgordes in omloop, zoals what how why, why what how of how what why. Maar het originele en meest gebruikte model is why how what. Die volgorde maakt echt het verschil. Waarom? Omdat je dan begint met je missie of drijfveer (why), daarna uitlegt hoe je dat doet (how) en pas afsluit met wat je aanbiedt (what). Dat inspireert mensen veel meer dan andersom.

Het why how what model (ook wel how what why model of what how why model genoemd) is een manier om structuur te geven aan je communicatie. Het helpt je om helder uit te leggen waar je als organisatie voor staat. Zelf gebruiken we dit model vaak in strategiegesprekken met klanten. Het geeft structuur: je begint met de ‘waarom’, dan de ‘hoe’, en eindigt met de ‘wat’. Zo bouw je een sterke merkidentiteit dat mensen onthouden.