Blog schrijven 5 tips voor hoger ranken in google

Blog schrijven? 5 tips voor hoger ranken in Google

Wil je beginnen met blog schrijven, of schrijf je al blogs maar zie je weinig resultaat in zoekmachines? Dan is het tijd om jouw contentstrategie naar een hoger niveau te tillen. Goed geschreven blogs kunnen je zichtbaarheid vergroten, meer verkeer genereren én je helpen om hoger te ranken in Google.

In dit artikel nemen we je stap voor stap mee voor het schrijven van een blog én geven je 5 praktische tips om je ranking in de zoekresultaten van Google te verbeteren!

Waarom blogs schrijven essentieel is voor je SEO

Het regelmatig schrijven van blogs helpt je website niet alleen met een hogere vindbaarheid in Google door SEO maar heeft ook andere voordelen:

  • Je biedt waardevolle content aan je doelgroep
  • Je toont expertise, betrouwbaarheid en autoriteit in jouw vakgebied
  • Je creëert nieuwe kansen om op zoekwoorden te scoren
  • Je vergroot je organisch verkeer
  • Een hogere organische vindbaarheid versterkt betaalde advertenties (SEA)

Maar.. simpelweg blogs schrijven is niet genoeg. Je moet slim schrijven, met de juiste structuur, inhoud en optimalisatie om een betere ranking in Google te bereiken. We nemen je stap voor stap mee hoe jij dit zelf kunt aanpakken!

Stap 1. Onderwerp bepalen

Een succesvolle blog begint met het kiezen van het juiste onderwerp. Kies een onderwerp dat aansluit bij je doelgroep én je expertise. Denk na over vragen die klanten vaak stellen, problemen die je oplost of trends binnen je branche.

Kom je zelf niet op een onderwerp? Ga eens langs bij je collega’s of bij de klantenservice van je organisatie. Vraag naar de meest gestelde vragen, vaak zijn dat al problemen die je met een blogonderwerp kunt beantwoorden.

Nog geen inspiratie? Dan is er altijd nog AI zoals ChatGPT die je de vraag kunt stellen om geschikte blogonderwerpen voor jouw branche te bedenken.

Stap 2. Doe zoekwoordonderzoek

Als je hoger wilt ranken in Google, is zoekwoordonderzoek onmisbaar. Bepaal op welk zoekwoord je blog gevonden moet worden, zoals "blog schrijven" of "auto verbruikt veel olie maar lekt niet", en verwerk dit strategisch in je content.

Bij het uitkiezen van je focus zoekwoord is het belangrijk dat er voldoende zoekvolume op zit, om genoeg verkeer te genereren. Let daarnaast op de moeilijkheidsgraad van het zoekwoord. Wanneer er veel concurrentie op het zoekwoord zit, zal het lastiger zijn om snel goed te ranken op dit zoekwoord. Met tools zoals Semrush, Google zoekwoordplanner of een andere seo-tool.

semrush zoekwoordonderzoek zoekwoord blog schrijven

Stap 3. Tussenkopjes bepalen

Goede tussenkopjes zorgen voor overzicht én helpen zoekmachines om de structuur van je tekst te begrijpen. Gebruik headingtags H2- en H3-koppen waarin je zoekwoorden subtiel verwerkt.

Duidelijke tussenkoppen verbeteren de scanbaarheid van je blog, wat zorgt voor een betere gebruikerservaring.

Het belang van heading tags voor SEO - HTML headers

Handige tools

Gebruik tools zoals AnswerThePublic of kijk naar de zoekresultaten in Google om inspiratie op te doen voor mogelijke sub-onderwerpen die ingezet kunnen worden als tussenkopje. Typ eens je focus zoekwoord in Google en bekijk de resultaten. Bekijk de resultaten onder ‘meer om te vragen’ of onderaan de pagina bij ‘mensen zoeken ook naar’, dit zijn vaak al goede onderwerpen om te verwerken in een tussenkopje.

Meer om te vragen in Google - blog schrijven Mensen zoeken ook naar in Google - blog schrijven

Stap 4. Schrijven: scanbaar en gebruik opsommingen

Nu kun je echt aan de slag! Je hebt je onderwerp en zoekwoord bepaald, de lay-out staat door middel van de verschillende tussenkopjes. Tijd om de blog te schrijven!

Schrijf korte alinea’s, gebruik witruimte en voeg opsommingen toe. Hierdoor wordt je blog makkelijker leesbaar, vooral op mobiel. Gebruik vetgedrukte tekst om belangrijke punten te benadrukken. Denk aan de structuur zodat de blog scanbaar wordt, mensen scannen namelijk de tekst naar hetgeen wat zij willen lezen.

Gebruik daarnaast het zoekwoord op natuurlijke wijze in je tekst. Zorg ervoor dat het zoekwoord op een natuurlijke manier wordt verwerkt in de titel, tussenkopjes én body tekst. Over-optimalisatie werkt averechts.

Stap 5. Interne en externe links toevoegen

Versterk je content door te linken naar andere pagina’s binnen je website (interne links) én naar betrouwbare bronnen (externe links). Dit helpt Google bij het begrijpen van de context van je blog en verhoogt je autoriteit.

Stap 6. Maak je blog visueel

Gebruik afbeeldingen, grafieken of video’s om je verhaal te ondersteunen. Visuals maken je blog aantrekkelijker en houden de aandacht van de lezer vast.

Tip: voeg altijd een alt-tekst toe aan je afbeeldingen met het focuszoekwoord wanneer deze relevant is. Dit verbetert de SEO én maakt je blog toegankelijker.

Stap 7. Schrijf een meta-titel en meta-omschrijving

De meta-titel en meta-omschrijving zijn wat gebruikers zien in de zoekresultaten. Zorg dat ze overtuigen én het zoekwoord bevatten. De meta-titel mag maximaal 60 karakters lang zijn en de meta-omschrijving maximaal 155 karakters.

Meta-omschrijving en meta-titel voorbeeld

5 tips voor het schrijven van een goede blog

Naast een goede opbouw zijn er nog een aantal extra tips die je helpen om je blog naar een hoger niveau te tillen:

1. Schrijf voor je lezer, niet voor Google

Hoewel SEO belangrijk is, moet je content altijd geschreven zijn voor mensen. Schrijf alsof je tegen je doelgroep praat duidelijk, persoonlijk en relevant.

2. Optimaliseer je titel

Een pakkende titel trekt de aandacht én bevat je zoekwoord. Titels met cijfers, vragen of krachtige woorden werken het best. Of verwerk een belofte of prikkel in de titel zoals; ‘X tips’, ‘zo doe je dat’ of ‘stappenplan’.

3. Schrijf consistent

Zorg voor regelmaat in het blogs schrijven. Een blog per week of maand houdt je website actueel en helpt om structureel beter te scoren in Google.

4. Eindig met een sterke call-to-action

Stuur je lezer ergens naartoe: een contactformulier, je dienstenpagina of een gerelateerde blog. Zonder CTA laat je kansen liggen.

5. Vraag indexering aan via Google Search Console

Na het publiceren kun je via Google Search Console direct indexering aanvragen. Zo weet je zeker dat je blog snel zichtbaar is in de zoekresultaten.

Google search console indexering aanvragen

+675% stijging in de top 3 zoekresultaten voor Autobedrijf de Baaij

Voor Autobedrijf De Baaij ontwikkelden we een complete SEO-strategie waarbij ook blogs schrijven een belangrijke rol speelde. Door maandelijks relevante blogs te publiceren, gericht op veelgestelde vragen en zoektermen binnen de autobranche, wisten we de ranking in Google sterk te verbeteren. Dit resulteerde in een toename van maar liefst 340% in organisch verkeer via Google, 175 SERP-features én een indrukwekkende stijging van 675% in de top 3 zoekresultaten.

Blog met nr 1 positie in google Autobedrijf de Baaij

Hulp nodig bij je contentstrategie of SEO?

Wil jij ook blogs schrijven die niet alleen gelezen worden, maar ook écht resultaat opleveren? Bij Emixion helpen we je met een slimme contentstrategie, pakkende teksten én optimale vindbaarheid in Google. Op basis van Marketing as a Service, geniet je voor een vast bedrag per maand van een multidisciplinair team met marketing-, design- en developmentspecialisten.

Neem vrijblijvend contact met ons op, een heerlijke kop koffie of thee staat voor je klaar!

 

FAQ

Een blog is een online artikel of verhaal dat je op een website kunt lezen. Het gaat vaak over een specifiek onderwerp, zoals tips, ervaringen, nieuws of uitleg. Bedrijven gebruiken blogs bijvoorbeeld om hun expertise te delen, er worden zoekwoorden toegevoegd wat een positieve impact heeft op de organische vindbaarheid van de website.

Een blog moet minimaal 300 woorden zijn om goed gevonden te worden door zoekmachines. Dit is het absolute minimum om voldoende context en relevantie te bieden. Wil je echter echt waarde toevoegen en beter scoren in zoekresultaten, dan is een blog van 1000 woorden of meer aan te raden.

Ja, bloggen is nog steeds populair en effectief. Ondanks de opkomst van video en social media blijft bloggen een krachtig marketingkanaal. Recent onderzoek van HubSpot toont aan dat bloggen nog altijd tot de top van de marketingstrategieën behoort. Maar liefst 77% van de internetgebruikers leest blogs, wat laat zien dat er nog steeds veel vraag is naar informatieve content.