HTML headers; zo gebruik je h1, h2 en h3 voor SEO

HTML headers, ook wel bekend als heading tags, zijn een belangrijk onderdeel van SEO. Ze helpen zoekmachines te begrijpen waar je webpagina over gaat en hoe de inhoud is gestructureerd. We geven je alle informatie over het gebruik van H1, H2 en H3 tags én wat je zeker niet moet doen voor een goede zoekmachineoptimalisatie.

Wat zijn HTML headers?

HTML headers zijn koppen die je op je website gebruikt om de inhoud te structureren en hiërarchie aan te brengen. Daarnaast maken deze koppen de tekst een stuk makkelijker scanbaar. Er zijn 6 verschillende header tags, van H1 tot H6. Waarvan H1 de belangrijkste en H6 het minst belangrijkst.

Waarom zijn deze tags belangrijk voor SEO?

Zoekmachines zoals Google en Bing gebruiken HTML headers om de structuur en inhoud van je pagina te begrijpen. De juiste headers helpen zoekmachines te bepalen waar je pagina over gaat en welke informatie relevant is voor de zoekopdracht van een gebruiker.

Het belang van heading tags voor SEO - HTML headers

Waar moet je op letten bij het schrijven van goede html-tags?

Zoekmachines en algoritmen -vooral met de komst van AI- worden steeds slimmer. Ze kunnen de context van je pagina beter begrijpen. Er zijn een aantal punten waarop gelet moet worden tijdens het schrijven van goede html koppen:

 1. Gebruik je primaire zoekwoord in de H1 tag
 2. Gebruik relevante zoekwoorden in de overige koppen
 3. Vermijd het gebruik van té veel zoekwoorden in je headings
 4. Maak de headings pakkend en interessant
 5. Zorg ervoor dat de headings de inhoud van de alinea goed samenvatten

Zoekmachines kunnen je juist afstraffen wanneer je te veel zoekwoorden toevoegt aan je headings. Zorg ervoor dat de tekst altijd voor mensen geschreven is en niet voor zoekmachines! Te veel zoekwoorden in je koppen komt onnatuurlijk over én belemmert de leesbaarheid van je pagina, afwisseling is belangrijk.

HTML headings

H1, H2 en H3 headers

H1 is de belangrijkste kop van je pagina, dit is de titel van de tekst. Hier is er altijd maar één van. H2 duidt een tussenkop aan, een H3 is weer een verdieping  (subkop) van de H2. H4 t/m H6 kunnen gebruikt worden als een nog diepere laag. Ze volgen elkaar dus op, hoe dieper je ingaat op een onderwerp. H1 t/m H3 zijn hierin het meest voorkomend.

H1 = titel

De H1 is de belangrijkste kop, ook wel titel van de pagina. Deze moet slechts één keer voorkomen op je pagina.

 • Gebruik je primaire zoekwoord in de H1 tag
 • Maak de H1 tag pakkend en interessant en uniek voor elke pagina
 • Houd de H1 tag kort en bondig

H2 = tussenkop

De H2 is een tussenkop die de inhoud van een sectie op je pagina beschrijft. Het is belangrijk om meerdere H2 tussenkoppen in je tekst te verwerken.

 • Gebruik relevante zoekwoorden in je H2, maar voorkom een overkill
 • Zorg voor een logische volgorde van de H2 tags
 • Door de combi van H1 tag en H2 tags moet de lezer begrijpen waar de tekst over gaat

H3 = subkop

De H3 is een subkop van een H2 tag. De H3 tags helpen om de subsecties van een pagina te markeren en de inhoud te structureren.

 • Houd de H3 tags kort en bondig
 • Zorg voor een logische volgorde van de H3 tags
 • Gebruik eventueel relevante aanvullende zoekwoorden

H4 t/m H6 tags

De H4, H5 en H6 tags kun je gebruiken in je tekst, maar in de praktijk worden deze maar weinig ingezet. De H4 is weer een subkop van de H3, H5 een subkop van de H4 enzovoort. Door te veel headingtags te gebruiken in de verdiepende laag, kan het ook juist onoverzichtelijk worden. Wij raden je aan om je pagina te beperken tot en met H3 of eventueel H4 tags bij een lange tekst.

Hoe voeg ik HTML tags toe aan mijn pagina?

De manier waarop je HTML header tags toevoegt aan je pagina hangt af van het platform dat je gebruikt om je website te beheren.

CMS zoals Wordpress

In de meeste content management systemen (CMS), zoals WordPress of in ons eigen CMS van Emixion, kun je heading tags eenvoudig toevoegen via een editor. Dit is dan vaak aangeduid met kop 1, kop 2 et cetera.

HTML koppen in CMS - Emixion

HTML-code

Als je je website codeert met HTML, kun je header tags toevoegen door de volgende code te gebruiken. De tekst ‘dit is een H1 tag’ vervang je door de juiste kop voor je tekst.

De verschillende html headings; h1, h2, h3, h4, h5, h6

Met deze handvaten kun jij aan de slag om structuur en hiërarchie in je teksten aan te brengen en daarmee de SEO te optimaliseren! Door de juiste headers te gebruiken, help je jouw lezers én zoekmachines te begrijpen waar je pagina over gaat en hoe de inhoud is gestructureerd. Dit kan leiden tot een betere ranking in de zoekresultaten en meer verkeer naar je website. En onthoud, schrijf je teksten altijd voor je doelgroep -de lezer- en niet voor zoekmachines.

Hulp nodig met SEO of het optimaliseren van je website?

Emixion helpt je graag met het creëren van online impact! Onze specialisten op het gebied van marketing, design & development staan voor je klaar! Met onze Marketing as a Service en/of Website as a Service pakketten kijken we op maat waar voor jouw organisatie de kansen liggen om te groeien. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden!