Wat is een goede landingspagina?
Een landingspagina is een speciaal ontworpen webpagina die als doel heeft om bezoekers te converteren naar leads of klanten. Of je nu een product verkoopt, inschrijvingen verzamelt of een gratis whitepaper of e-book aanbiedt, een effectieve landingspagina speelt een cruciale rol in online marketing. Maar wat is een landingspagina precies en hoe maak je er een die goed presteert? Wij geven je praktische tips en voorbeelden waarmee jij aan de slag kunt!
Wat is een landingspagina?
Een landingspagina is een pagina waarop bezoekers "landen" na het klikken op een advertentie, een e-maillink of een zoekresultaat. In tegenstelling tot gewone webpagina's heeft een landingspagina één specifiek doel: conversie. Dit kan een aankoop zijn, een download van een whitepaper of het aanvragen van een offerte.
Een geoptimaliseerde landingspagina kan het verschil maken tussen een bezoeker die afhaakt en een bezoeker die overgaat tot actie. Enkele voordelen van een sterke landingspagina zijn:
- Hogere conversieratio – Omdat de focus ligt op één specifieke actie, worden bezoekers minder snel afgeleid.
- Betere vindbaarheid – Een goed geoptimaliseerde landingspagina kan hoger ranken in zoekmachines.
- Lagere advertentiekosten – Een hoge relevantie kan leiden tot een betere advertentiepositie en lagere kosten per klik (CPC).
Hoe ziet een goede landingspagina eruit?
Een landingspagina maken die succesvol is, vereist aandacht voor verschillende elementen. Hier zijn enkele essentiële onderdelen van een sterke landingspagina:
1. Een duidelijke en pakkende titel
De kop is het eerste wat een bezoeker ziet. Zorg ervoor dat deze direct de aandacht trekt en duidelijk maakt wat de bezoeker kan verwachten.
Voorbeeld: “Download gratis ons e-book en verbeter je online strategie”
Bekijk dit portfolio-item van Sanidrõme, waar zowel MaaS als WaaS maandelijks wordt ingezet.
2. Een krachtige call-to-action (CTA)
Een CTA is de actie die je wilt dat bezoekers ondernemen. Maak je call-to-action opvallend en aantrekkelijk, bijvoorbeeld:
- "Meld je nu aan en ontvang 10% korting!"
- "Download de gratis gids vandaag nog!"
3. Duidelijke en beknopte content
Houd de tekst kort en to the point. Leg in enkele zinnen uit wat de voordelen zijn en waarom bezoekers actie moeten ondernemen. Voer een zoekwoordonderzoek uit en gebruik de juiste zoekwoorden. Gebruik opsommingen om de tekst scanbaar te maken:
- Wat krijgt de bezoeker?
- Waarom is het waardevol?
- Hoe eenvoudig is de actie?
Maak gebruik van dikgedrukte woorden of cursieve woorden om belangrijke (zoek)woorden extra op te laten vallen en de tekst scanbaar te maken. Voorkom lange lappen tekst. Wissel af met beeld en tekst. Prikkel de nieuwsgierigheid van de lezer met ‘bulletpoints’.
Bekijk dit portfolio-item van Autobedrijf de Baaij waar een stijging van +80% in conversies is gerealiseerd.
4. Visueel aantrekkelijke opmaak
Gebruik afbeeldingen, video's en infographics om de boodschap te ondersteunen. Een afbeelding van een product, een video-uitleg of een testimonial kan de geloofwaardigheid vergroten.
5. Social proof en vertrouwensverhogende elementen
Eén van de 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini: social proof. Voeg positieve beoordelingen toe van tevreden klanten om vertrouwen op te bouwen. De bezoeker zal eerder geneigd zijn om over te gaan op actie als anderen er positieve ervaringen mee hebben. Andere voorbeelden van sociaal bewijs wat vertrouwen wekt:
- Klantreviews en testimonials – “98% van onze klanten beveelt ons aan!”
- Bekende logo’s – Laat zien met welke bedrijven je werkt of klant zijn.
- Certificeringen of keurmerken – wekt vertrouwen en kan twijfels bij bezoekers wegnemen.
- FAQ – Geef antwoord op veel gestelde vragen en neem twijfels en vragen weg bij de bezoeker.
Bekijk dit portfolio-item van Frietenliefde met een +65% stijging in conversiepercentage van formulieren.
6. USP’s of voordelen benoemen
Benadruk de voordelen van de producten of diensten, niet alleen tekstueel, maar dit kan ook visueel! Doe dit vrij bovenaan in de content om de bezoeker te stimuleren om verder te lezen.
7. Mobielvriendelijkheid en snelle laadtijd
Een groot deel van het verkeer komt via mobiele apparaten. Zorg ervoor dat de landingspagina responsive is en snel laadt. Een trage pagina kan bezoekers afschrikken en conversies verlagen.
5 tips voor landingspagina optimalisatie
Het maken van een landingspagina is slechts de eerste stap. Het is belangrijk dat je jouw landingspagina blijft optimaliseren. Enkele manieren om je pagina te optimaliseren:
- A/B-testen – Test verschillende koppen, CTA’s en lay-outs om te zien wat het beste werkt. Zo kan een andere kleur van de CTA-button al een groot verschil maken. Zorg ervoor dat je altijd 1 element tegelijk test, zodat je eerlijke conclusies kunt trekken.
- SEO-optimalisatie – Gebruik relevante zoekwoorden in de titel, meta-beschrijving en content.
- Verwijderen van afleidingen – Minimaliseer navigatie en overbodige links om de focus op conversie te houden. Vaak helpt het om zelfs een speciaal menu en footer te designen voor een landingspagina.
- Analytics bijhouden – Gebruik tools zoals Google Analytics 4 om te meten hoe goed je pagina presteert.
- Snelle laadtijd en mobielvriendelijkheid – Zorg dat je landingspagina goed werkt op alle apparaten en snel laadt. Dit kun je checken met PageSpeed Insights.
Hulp nodig? Kies voor Emixion
Een effectieve landingspagina kan het verschil maken voor je marketingcampagne. Wil je een landingspagina maken die écht resultaat oplevert?
Bij Emixion bieden we Marketing as a Service (MaaS) en Website as a Service (WaaS). Voor een vast bedrag per maand profiteert jouw organisatie van de expertise van onze marketing-, design- en developmentspecialisten, onder één dak. Zo zorgen wij voor een krachtige, conversiegerichte landingspagina zonder dat jij je druk hoeft te maken over de technische of strategische details.
Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek hoe wij jouw online succes kunnen vergroten!